top of page

תזונת תינוקות

Updated: Jan 8, 2024




כמו בתזונת מבוגרים, גם לתזונת תינוקות גישות שונות ומגוונות. חשוב לזכור שלכל תינוק יש קצב משלו וצרכים משלו כמו גם צרכים משותפים כגורים של בני אדם. אני מביאה כאן את הגישה שלי, שגם בה אני עושה שינויים כשיש צורך.

עד רגע הטעימות התינוק ניזון מחלב אם או תמ"ל בלבד. חלב אם הוא מזון מדוייק עבור התינוק, הוא מתעכל ונספג בקלות במערכת העיכול. הוא עובר ישר לושת ולקיבה וכמעט ולא שוהה בחלל הפה. כעת, על התינוק ללמוד להשהות את בליעת המזון, לעבד אותו עם הלשון והחניכיים/שיניים, אולי גודל ה"ביסים" שונה, הטעמים, המרקמים והטמפרטורה שונים. הרכב המזון שונה והגוף שלו לומד איך להתמודד איתו. לכן חשוב להיות קשובים לתינוק, לתגובה שלו, לחוויה שלו, ולהתקדם בקצב שלו.


נתחיל מההתחלה, מתי מתחילים?

לדעתי גיל 6 חודשים הוא גיל מתאים להתחלת הטעימות. יש תינוקות שמוכנים בגיל 4 חודשים ויש שבגיל 7 חודשים. בעבר המצליצו להתחיל בגיל 4 חושים, היום ממליצים להתחיל בגיל 6 חודשים. לדעתי אין מה למהר, אם התינוק יונק, מייצר חיתולים של קקי ופיפי, חיוני, מתפתח באופן תקין ועולה באופן תקין במשקל אפשר לחכות לגיל 6 חודשים. בכל אופן נחפש את סימני המוכנות לפני תחילת החשיפה למוצקים:

- התינוק מביע עניין באוכל כאשר אוכלים לידו.

- התינוק מחזיק את הראש יציב.

- התינוק מסוגל לאחוז בחפץ ולהכניס אותו לפה.

- התינוק פותח את הפה כאשר אנו מקרבים אליו את הכפית עם הטעימה.

- התינוק יכול להישאר יציב אם נושיב אותו בסלקל/עלינו/בכיסא אוכל (עם תמיכה).

- התינוק מצליח לבלוע את הטעימה ולא מתעורר אצלו רפלקס הקאה עם נגיעת הטעימה בפה.

- המטפל העיקרי של התינוק שמכיר אותו היטב וקשוב לו, חש שהתינוק מוכן.


דגשים נוספים לפני שמתחילים:

מומלץ להתחיל בשעות הבוקר או צהריים מוקדמים ולא בסוף שבוע. כך שאם תופיע תגובה שלילית למזון חדש נוכל להבחין בה בשעות הערות וביום בו שרותי הרפואה זמינים.

מומלץ לתת את הטעימה כאשר התינוק לא מאד רעב ולא שבע מידי. למשל כשעתיים לאחר הנקה.


הכנת המזון:

נבחר ירקות איכותיים, אורגנים אם אפשר, טריים, זיכרו שזו הפעם הראשונה שמזון שונה מחלב נכנס למערכת העיכול של התינוק.

שוטפים היטב את הירק, מאדים עד ריכוך מלא, מקלפים וטוחנים.

מצננים לטמפרטורת החדר. חשוב מאד לבדוק את טמפרטורת המזון לפני הגשתו לתינוק! בכל ארוחה, תמיד.

נתחיל ברבע-חצי כפית ביום הראשון ונוסיף בהדרגה כל יום.

בעבר היו מציעים כל מזון חדש למשך 3 ימים רצופים, על מנת לשלול אלרגיה. היום מקפידים על כך רק עם המזונות האלרגנים הנפוצים יותר.


מזונות אלרגנים ושלילת אלרגיה למזון:

כל מזון עלול להיות אלרגן אך ישנם מזונות בעלי פוטנציאל אלרגני גבוה יותר מהאחרים והם: חלב ומוצריו, חיטה ומוצריה, סויה, ביצים, בוטנים שומשום ואגזים מכל הסוגים, דגים, פירות טרופים.

את החשיפה למזונות אלה כדאי לעשות כך:

בכל פעם נחשוף למזון אלרגן חדש אחד בלבד. גודל הטעימה יהיה קטן כמו טבילת אצבע בממרח או רבע כפית.

נחזור על החשיפה 3 פעמים. 3 הפעמים לא חייבות להיות רצופות (3 ימים רצופים), אך מומלץ לשם הנוחות והמעקב.

לאחר ששללנו אלרגיה ניתן לשלב כמות גדולה יותר מאותו מזון בתוך מאכלים אחרים.



סדר חשיפה למזון:

גיל 6-7 חודשים- ירקות, פירות ושמן זית:

נתחיל עם חשיפה אחת ביום. אני ממליצה להתחיל בירקות קלים לעיכול כדי ליצור חוויה ראשונית חיובית. אפשר להתחיל בקישוא, דלעת, בטטה. אחריהם נמשיך לגזר, עגבניה, תפוח אדמה, סלק, תרד וכו'.

פירות: פירות קלים לעיכול הם תפוח מאודה מקולף, אגס מאודה מקולף, אגס רך מגורר או שלם מקולף שהתינוק יכול להחזיק ולמצוץ, ענבים מקולפים מרוסקים, שזיף רך מקולף, מלון מרוסק.

כמויות: נתחיל בכמות קטנה, חצי כפית-כפית. נעלה בהדרגה לפי סימני התינוק.ת.

לקראת גיל 7 חודשים או כאשר התינוק.ת מוכנ.ה נעלה לשתי חשיפות ביום. גם אם החשיפה הראשונה לא עלתה לכמות של ארוחה מלאה, הכל בסדר, זה יקרה עם הזמן.

בשלב זה נחשוף את התינוק גם לאבוקדו ולשקדיה כמקורות לשומן איכותי ובריא.

פירות שעלולים לגרום לרגישות בעיכול או בעלי ]וטנציאל אלרגני גבוה מהאחרים הם הפירות הטרופים כמו מנגו, אננס, פפאיה, קיווי. אותם אני ממליצה לתת לאחר חשיפה ראשונים חיובית לירוקת ופירות שנחשבים כבטוחים וקלים לעיכול.

תותים הם פרי שסופג הרבה ריסוס, לכן חשוב לשטוף אותם היטב, באופן אישי הייתי ממתינה איתם לגיל 9-12 חודשים.

סדר הוספת הפירות כפי שהיה מומלץ בעבר:

- תפוח, אגס, שזיף, דובדבנים, ענבים.

- בננה, קיווי

- פירות הדר

- פירות טרופיים

- תותים


-גיל 7-9 חודשים- דגנים: נתחיל ב"לבנים"- מקולפים, ללא גלוטן: אורז בשמתי, כוסמת, דוחן, אמרנט, קינואה. בגיל 9 חודשים נוסיף דגנים נוספים כמו טף. לגבי חשיפה לגלוטן אכתוב בסעיף מזונות אלרגנים.

את הדגנים נשטוף היטב, מומלץ להשרות למשך הלילה לפני הבישול.

ניתן להגיש את הדגנים כמו דייסה ולשלב אותם בארוחת פירות: על רבע כוס אורז ניצוק בסיר כוס-כוס ורבע מים ונבשל עד ריכוך מלא. או במרק בארוחת צהריים.

חלבון:

הודו/עוף אורגני:

אם אתם בוחרים לשלב בתזונת התינוק בשר, ייתכן שזהו זמן מתאים. ישנם תינוקות שנעדיף לחכות עם טעימות הבשר לגיל 10 חודשים. (ניתן למצוא הודו אורגני נקיא מאנטיביוטיקה).

חשוב להתחיל בכמויות קטנות ובהדרגה כדי לא להעמיס על מערכת העיכול של התינוק.

ביצים:

ביצים נחשבות למזון בעל פוטנציאל אלרגני ולכן נחשוף אליהן 3 פעמים בטעימה קטנה- כרבע-חצי כפית.

אפשר להכין ביצה קשה, לגרר אותה על פומפייה דקה ולערבב עם עגבניה מרוסקת.

או להכין מקושקשת רכה אך עשויה היטב והותה להרטיב עם עגבניה מרוסקת.

דגים:

דגים עלולים להיות אלרגנם ולכן נחשוף אליהם 3 פעמים בטעימה קטנה.

דגי ים הם מקור נהדר לחלבון ואומגה 3, אך עלולות להיות בהם כמוית גדולות של מתכות רעילות כמו כספית. לכן נשלב אותם בתוך תזונה עשירה ומגוונת, למשל כפעמיים בשבוע ולא כל יום. חשוב לשים לב שנותנים דג ללא עצמות, טחון היטב לנשל בקציצות דגים.

מוצרי חלב:

מוצרי חלב דלים בברזל ואף מונעים ספיגת ברזל. לצד זה הם עשירים במינרלים אחרים כמו נתרן וזרחן. לכן, ניתן לחשוף למוצרי חלב אך מומלץ להימנע מכמויות גדולות.

אם כן נותנים מוצרי חלב, נעדיף שיהיו כמה שיותר טבעיים, ללא ממתיקים (ללא סוכר וללא ממתיקים מלאכותיים), כמו יוגורט טבעי, מוצרלה, קוטג', גבינה לבנה.

חלב ניגר לא נותנים עד גיל שנה.

צמחונות וטבעונות:

אם התינוק מעכל היטב ועולה במשקל באופן תקין, יכול להיות שתוכלו להימנע ממתן בשר לתינוק. הקפידו על חלבון ממקורות אחרים. העדיפו דגנים עשירים בחלבון כמו כוסמת, טף, דוחן ושיבולת שועל. שלבו בהדרגה קטניות פעם-פעמיים ביום, אבוקדו, שקדיה ובהמשך ממרחי אגוזים נוספים כמו טחינה, ממרח פיסטוק וממרח גרעיני דלעת.

אם בחרתם בתזונה צמחונית או טבעונית עבור התינוק, כדאי לעשות זאת בליווי של נטורופתית המתמחה בתזונת ילדים, שתסייע לכן לבנות תפריט מאוזן עבור התינוק שלכן.

גיל 9 חודשים- קטניות: חשוב מאד להעשיר את תזונת התינוק בחלבון שחיוני לגדילה שלו. קטניות מכילות כמות יפה של חלבון והן אופציה צמחית מעולה לתוספת חלבון בתפריט (גם שלנו). אני ממליצה להתחיל בעדשים כתומות, להמשיך איתן כשבועיים ורק אחר כך להוסיף עדשים בצבעים שונים ומאש. בגיל 10 חודשים נוסיף קטניות נוספות כמו אפונה וגרגרי חומוס טחונים במרק או מעוכים.

את הקטניות נשרה 12-48 שעות (תלוי בקטניה) ונבשל עד ריכוך מלא.

גיל שנה:

***אין לתת דבש לפני גיל שנה!***


שלב החשיפה לאלרגנים:

כיום ישנה הנחיה לחשוף את התינוקות בשלב מוקדם למזונות אלרגנים על מנת למנוע התפתחות אלרגיות. לפי גישה אחרת, מערכת העיכול של התינוק עוד לא מוכנה לעכל מזונות אלרגנים בשלב מוקדם (לפני גיל שנה) וחשיפה בגיל מוקדם עלולה לגרור אלרגיות בעתיד. חשוב מאד להיות קשובות לתינוקות שלכן ולעצמכן. זהו מה נכון עבור התינוק שלכן ופעלו לפי זה.


הארה לסיום:

לא תמיד הטעימות מתקדמות "כמו בספר", וזה בסדר גמור. חשוב להיות במעקב ולוודא שהתינוק בריא ומתפתח באופן תקין. לתינוקות יש הרבה אתגרים שקשורים בדברים הבסיסיים של החיים כמו שינה, יציאות, ויסות חושי, תקשורת, ביטחון בנו ובעולם ועוד. תינוקות לפעמים חולים, מנוזלים, עייפים, רעבים מידי, עצבניים, נגעלים, מלאים, נרגשים, קשה להם לשבת לאורך זמן על הכיסא. אלו דברים שיכולים להשפיע על הרצון שלהם לאכול.

אם התינוק מפנה את הראש, סוגר את הפה, מזיז את הכפית או מראה לנו שהוא לא מעוניין בכל דרך אחרת, לא ניתן לו בכח! אפשר לנסות שוב יותר מאוחר או מחר.

אני מזמינה אתכם לכתוב לי אם עולות שאלות, מחשבות או קשיים.


Comments


חן בן-אורי - נטורופתית והרבליסטית קלינית

  • Instagram
  • w-facebook
bottom of page